Eerste veldslag is voor Russell Racing by PK Carsport

  • Algemene tevredenheid na unieke Belcar Race Day op Circuit Zolder
  • Wisselende weersomstandigheden zorgen voor pittige seizoensstart
  • Felle strijd doorheen het hele startveld

Het had nogal wat voeten in de aarde om het Belcar Endurance Championship 2020 op gang te trekken, maar na afloop van de Belcar Race Day op Circuit Zolder heerste er zowel bij organisatie als deelnemers een grote tevredenheid. En al zeker bij hen die deze seizoensopener op winnende wijze konden afsluiten.

Verrassing bij de kwalificaties op zondagochtend: al na een paar minuten trok een hevige zomerbui over Circuit Zolder. Het maakte de opdracht van teams en rijders er niet makkelijker op. Uiteindelijk was het de #2 Norma van Russell Racing by PK Carsport die de eerste pole van het seizoen veroverde. Omdat de piste ook om half drie zondagnamiddag er nog danig nat bij lag werd de start van de race over 180 minuten achter safety car gegeven. Na twee rondjes in ganzenpas mocht het hele startveld dan eindelijk en voor het eerst in 2020 écht racen.

De polesitters leidden het hele openingsuur van de wedstrijd, maar na de eerste rijderswissels kwam het op een ondertussen in grote mate opgedroogde asfalt tot een mooi duel om de eerste plaats tussen Hans Thiers (#2 Russell Racing by PK Carsport Norma) en Thomas Piessens (#110 Deldiche Racing Norma). Hun gebakkelei liet Bert Longin (#11 Krafft Racing Norma) toe om een pak tijd goed te maken. Tijdens de slotstint leek Gilles Magnus op de Russell Racing Norma het laken naar zich toe te trekken, maar een neutralisatie op twintig minuten van het eind (het gevolg van een aanrijding tussen de #110 Deldiche Racing Norma en de #15 Hamofa Motorsport BMW i8 GTR in de Jacky Ickx-bocht) maakte het de leiders nog even moeilijk. Magnus wist bij de herstart op minder dan tien minuten van het eind echter snel een kloof te slaan, om zo naar de zege in de seizoensopener te rijden. De #11 Krafft Racing Norma kwam acht seconden later over de streep, de #110 Deldiche Racing machine vervolledigde het eerste algemene en Belcar 1-podium van het seizoen.

Ook in Belcar 2 werd er tot op de streep om de overwinning gestreden. De #101 Speedlover Porsche, de #97 Belgium Racing Porsche en de #12 RED ANT Racing 911 waren de hele wedstrijd lang in elkaars buurt te vinden. Op laatstgenoemde bolide had Yannick Redant met nog een half uur te gaan een voorsprong van een dikke twintig seconden bij elkaar gereden, maar de neutralisatie bracht het trio kort voor het eind opnieuw helemaal samen. Eens de groene vlag opnieuw werd bovengehaald was het Belcar-debutant Ugo de Wilde (#101 Porsche) die zich van zijn beste kant liet zien. In één magistraal inhaalmanoeuvre ging hij zowel Redant als Koen Wauters (#97 Porsche) voorbij, om zo samen met teammaat John De Wilde naar de eerste klassezege van het jaar te rijden. En zeggen dat de 17-jarige Ugo tot voor dit weekend nog nooit met een GT-wagen, laat staan een Porsche, had geracet.

In Belcar 3 maakten regerende algemene Belcar-kampioen Dylan Derdaele en Nicolas Saelens hun favorietenrol meer dan waar. Aan het stuur van hun  #99 Belgium Racing Lamborghini SuperTrofeo domineerden ze de hele wedstrijd en waren zelfs even in de top-3 algemeen terug te vinden. Uiteindelijk legden ze beslag op de vierde plaats algemeen, goed voor belangrijke punten in de titelstrijd. In de klasse leek de Hamofa BMW i8 goed op weg naar de eerste ereplaats, tot de aanrijding kort voor het eind. Zo kwam de tweede plaats in Belcar 3 in handen van een andere Lamborghini SuperTrofeo, het exemplaar van Totaalplan Racing. De indrukwekkende McLaren van Hamofa Racing kreeg af te rekenen met kinderziektes en haalde het einde niet.

Zowel in Belcar 4 – Koen De Wit op de KDW Racing BMW M4 GT4 – als Belcar 6 – Jo Lammens, Gilles Puelings en Jerse Janes op de Simtag Racing BMW 325i – viel er voorlopig slechts één deelnemer te noteren, maar in Belcar 5 werd er een scherpe strijd geleverd tussen de Audi en de BMW’s. Aan het eind ging de Audi RS3 LMS van QSR Racingschool, met Joël Huylebroeck, Peter Van Delm en Muth O’Neill aan het stuur, met de grootste trofee lopen.

“Het heeft nogal wat inspanningen gevergd om deze seizoensopener te kunnen laten doorgaan, maar achter de mondmaskers waren heel wat blije gezichten te bespeuren”, stelde een tevreden Belcar-coördinator Andy Jaenen achteraf.

De volgende manche van het Belcar Endurance Championship wordt afgewerkt in het prestigieuze kader van de DTM-races in het Nederlandse Assen, van 4 tot 6 september.